Stabil adatok a hiperaktivitás „gyógyszeréről”

A szer úgy jött létre, hogy egy svéd gyógyszergyártó cég kémikusa az amfetaminnal – hétköznapi nevén „speed” – végzett kísérleteket, míg végül előállított egy módosított vegyületet, a metilfenidátot. Ezt a serkentőszert később a háziasszonyokat célzó reklámokkal kezdték értékesíteni a hatvanas években azzal a szlogennel, hogy “enyhíti a krónikus kimerültséget, ami depressziót okoz, és az enyhe depressziót, ami kimerültséget okoz”.

A szer hatóanyagát az egyesült államokbeli Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration) egy kategóriába sorolja a súlyos függőséget okozó drogokkal, mint a kokain és az amfetamin (speed).

A szer hatásmechanizmusát tekintve nagyon közel áll a kokainhoz, és *Nora Volkow M.D. szerint ha folyékony állapotban adják be fecskendővel, olyan hatást okoz, amit „a függők nagyon szeretnek”. „Azt mondják, olyan mint a kokain.”

Az egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is általános jelenség, hogy a szert az iskolai tanulók kábítószerként adják-veszik egymás között serkentő hatása miatt.

Magyarországon nagyon jól megfigyelhető statisztika, hogy szeptembertől júniusig kétszeresére nőnek a szer eladási statisztikái, jól példázva a tényt, hogy elsősorban az iskolai magaviseletet hivatott kontrollálni.

Mellékhatásai között szerepel a szabálytalan vagy gyors szívverés, hangulatváltozás, hangulatingadozás vagy személyiségváltozás, torokgyulladás és láz vagy hidegrázás, öngyilkosságra való késztetés, hallucinációk, akarattól független beszéd vagy testmozgások (ún. Tourette-szindróma).

A szert bármely 6 éves korú gyermeknek felírhatják, ha egy pszichiáter – anélkül, hogy bármiféle fizikai, képalkotó vagy laborvizsgálatot elvégzett volna – ADHD-val diagnosztizálja őt.

*Nora Volkow M.D. pszichiáter, az egyesült államokbeli National Institute on Drug Abuse (NIDA – a Kábítószerekkel Való Visszaélés Nemzeti Intézete) igazgatója.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük